Bár pár hete még szinte téliesnek éreztük az időjárást, a nyár most már teljes erővel tombol. Valahogy mintha ismét kimaradt volna a tavasz, nem? És bár volna ezzel kapcsolatban a klímaváltozásról is mit értekeznünk, és ismételten felhívni mindenki figyelmét arra mennyire fontos, hogy egyre inkább odafigyeljünk, mit tehetünk mi személyesen is a helyzet további romlása ellen, ma nem ez a célunk. Inkább pár praktikus ötlettel szeretnénk segíteni abban, hogyan élhetők túl az átmenet nélkül érkezett kánikula napjai – persze környezettudatosan.

A szellős terek a kánikula ellen hatnak1. Kíméletesen a klímával

Bár a középületeken kívül már rengeteg háztartásban is megtalálhatóak, mi mégis arra buzdítunk, ne, vagy csak mértékkel használd. Csak akkor kapcsold be, ha már tényleg elviselhetetlen hőség, és akkor is érdemes nem a leghidegebb fokozatot beállítani, hanem úgy használni, hogy a kinti és a benti hőmérsékletek közelítsenek egymáshoz. Ezzel egyrészt megkönnyített szervezeted számára az átállást a kétfajta hőmérséklet között, megkímélheted magad esetleges meghűléstől, és természetesen így terheld legkevésbé a környezetedet. Ilyenkor sem feledkezhetünk meg arról, hogy a klímaberendezések állandó használata bizony növeli azt a bizonyos ökológiai lábnyomot.

2. Zárd ki a meleget

Alapvetően villamosenergia felhasználása nélkül is kellemes hőmérsékletet varázsolhatsz otthonodba. Sötétíts be és éjszaka szellőztess, ha rendelkezésedre áll, a redőnyöket reluxákat tartsd lehúzva napközben, vagy hagyd behúzva a sötétítő függönyöket, az ablakokat csukva, majd naplemente után nyisd csak ki azokat. Itt sokkal inkább megtartható az éjszakai kellemesebb hőmérséklet a lakásban napközben is.

3. Ne zsúfold tele a lakást tárgyakkal

Bármennyire is furcsán hangzik, minél több tárgy van a térben, annál melegebb lehet benne a hőmérséklet is. A nehéz sötétítő függönyök, vastag szőnyegek, kárpitok mind magukba szívják – és aztán ontják kifele a meleget. Az, ami télen nagyon jó tulajdonságuk, az nyáron nehezítő körülmény lehet. Ne csak a ruhatáradat, de az életteredet is könnyítsd meg nyárra. Száműzd a pincébe, padlásra a melegítő tárgyakat. Meglátod majd, mennyit segít ez is abban, hogy jobban kapj levegőt.

Hűsítő növényekből készült tea4. Igyál meleg italokat, zuhanyozz langyos vízzel

A hidegvíz mind külsőleg, mind belsőleg pont az ellenkező hatást váltja ki, mint amit várnánk tőle. Csupán az első pillanatban hűsít, az összes többiben viszont melegítésre fogja késztetni a szervezetedet, mivel azonban a külső hőmérséklet is meleg, a következő válaszreakciód a tested részéről az izzadás lesz, hogy le tudja hűteni magát… ez így eléggé ördögi kör, nem? Válassz inkább egy hűsítő gyógynövényekből készült langyos gyógyteát a jeges limonádék helyett (például menta, hibiszkusz, citromfű, ánizs), mind segíteni fognak természetes módon felüdíteni magad.

5. Öltözködj okosan

Világos színek és szellős anyagok – ez a nyár. És bár vágyni talán vágyunk arra, hogy minél kisebb ruhadarabokat hordjunk, érdemes a szűk szoknyák/nadrágok, és a vállpántos trikók/topok helyett szellősebb, és a testünk minél nagyobb felületét takaró darabokat választani. Ha kevésbé tapad hozzánk az átizzadt ruha, könnyebb elviselni a hőséget, nem beszélve bőrünk természetes leégés elleni védelméről. Hiszen amit nem ér a nap, az van igazán védve.

Frissítő nyári zápor+1 Titkos tipp

Ha érkezik egy hűsítő nyári zápor, ne szalad el előle… hagy magad bőrig ázni és nevess közben sokat. Minden szinten felszabadító érzés lesz, garantáljuk 🙂

Így már szerethetőbb a nyári meleg, igaz? 🙂