Barion Pixel

Bár pár hete még szinte téliesnek éreztük az időjárást, a nyár most már teljes erővel tombol. Valahogy mintha ismét kimaradt volna a tavasz, nem? És bár volna ezzel kapcsolatban a klímaváltozásról is mit értekeznünk, és ismételten felhívni mindenki figyelmét arra mennyire fontos, hogy egyre inkább odafigyeljünk, mit tehetünk mi személyesen is a helyzet további romlása ellen, ma nem ez a célunk. Inkább pár praktikus ötlettel szeretnénk segíteni abban, hogyan élhetők túl az átmenet nélkül érkezett kánikula napjai – persze környezettudatosan.

A szellős terek a kánikula ellen hatnak1. Kíméletesen a klímával

Bár a középületeken kívül már rengeteg háztartásban is megtalálhatóak, mi mégis arra buzdítunk, ne, vagy csak mértékkel használd. Csak akkor kapcsold be, ha már tényleg elviselhetetlen hőség, és akkor is érdemes nem a leghidegebb fokozatot beállítani, hanem úgy használni, hogy a kinti és a benti hőmérsékletek közelítsenek egymáshoz. Ezzel egyrészt megkönnyített szervezeted számára az átállást a kétfajta hőmérséklet között, megkímélheted magad esetleges meghűléstől, és természetesen így terheld legkevésbé a környezetedet. Ilyenkor sem feledkezhetünk meg arról, hogy a klímaberendezések állandó használata bizony növeli azt a bizonyos ökológiai lábnyomot.

2. Zárd ki a meleget

Alapvetően villamosenergia felhasználása nélkül is kellemes hőmérsékletet varázsolhatsz otthonodba. Sötétíts be és éjszaka szellőztess, ha rendelkezésedre áll, a redőnyöket reluxákat tartsd lehúzva napközben, vagy hagyd behúzva a sötétítő függönyöket, az ablakokat csukva, majd naplemente után nyisd csak ki azokat. Itt sokkal inkább megtartható az éjszakai kellemesebb hőmérséklet a lakásban napközben is.

3. Ne zsúfold tele a lakást tárgyakkal

Bármennyire is furcsán hangzik, minél több tárgy van a térben, annál melegebb lehet benne a hőmérséklet is. A nehéz sötétítő függönyök, vastag szőnyegek, kárpitok mind magukba szívják – és aztán ontják kifele a meleget. Az, ami télen nagyon jó tulajdonságuk, az nyáron nehezítő körülmény lehet. Ne csak a ruhatáradat, de az életteredet is könnyítsd meg nyárra. Száműzd a pincébe, padlásra a melegítő tárgyakat. Meglátod majd, mennyit segít ez is abban, hogy jobban kapj levegőt.

Matcha japán zöldtea Bazsalikomos Kert

Matcha japán zöld tea Bazsalikomos Kert

4. Igyál meleg italokat, zuhanyozz langyos vízzel

A hidegvíz mind külsőleg, mind belsőleg pont az ellenkező hatást váltja ki, mint amit várnánk tőle. Csupán az első pillanatban hűsít, az összes többiben viszont melegítésre fogja késztetni a szervezetedet, mivel azonban a külső hőmérséklet is meleg, a következő válaszreakciód a tested részéről az izzadás lesz, hogy le tudja hűteni magát… ez így eléggé ördögi kör, nem? Válassz inkább egy hűsítő gyógynövényekből készült langyos gyógyteát a jeges limonádék helyett (például menta, hibiszkusz, citromfű, ánizs), mind segíteni fognak természetes módon felüdíteni magad.

5. Öltözködj okosan

Világos színek és szellős anyagok – ez a nyár. És bár vágyni talán vágyunk arra, hogy minél kisebb ruhadarabokat hordjunk, érdemes a szűk szoknyák/nadrágok, és a vállpántos trikók/topok helyett szellősebb, és a testünk minél nagyobb felületét takaró darabokat választani. Ha kevésbé tapad hozzánk az átizzadt ruha, könnyebb elviselni a hőséget, nem beszélve bőrünk természetes leégés elleni védelméről. Hiszen amit nem ér a nap, az van igazán védve.

Frissítő nyári zápor+1 Titkos tipp

Ha érkezik egy hűsítő nyári zápor, ne szalad el előle… hagy magad bőrig ázni és nevess közben sokat. Minden szinten felszabadító érzés lesz, garantáljuk 🙂

Így már szerethetőbb a nyári meleg, igaz? 🙂