Az európai túlfogyasztás napja nem egy világnap, legalábbis olyan értelemben semmiképp, hogy nem ünnepelnünk kell ezen a napon – mégis az egész világot érinti. Ez a nap idén május 10-re esett, azaz már az év első felében kimerítettük a ránk eső földi erőforrások nagy részét

De mi is ez a nap tulajdonképpen?

„Ha a világon mindenki úgy élne, mint az átlag európai lakos, a természet ez évi erőforrásait május 10-ig teljesen ki is merítenénk, és nagyjából 2,8 bolygóra lenne szükségünk a fennmaradáshoz. Ez az állapot tarthatatlan – gyorsabb ütemben merítjük ki ökoszisztémáinkat, mint ahogy azok képesek megújulni. A megoldás Európa ökológiai lábnyomának csökkentésére a kezünkben van.”

forrás: wwf.hu

Nincs 2,8 bolygónk. Csak Egy van. A Föld. És erre a Földre most kell odafigyelnünk, most kell vigyáznunk, környezetvédelmi cselekvéseink, döntéseink szempontjából is csak a MOST számít.

A XXI. században gyakorlatilag minden elérhető, bármit szeretnénk megvásárolni, a fogyasztás korlátok nélküli áramlásában nekünk egyénekben kell abban tudatosnak lenni, hogy egy-egy vásárlásunk, választásunk során a felkínált alternatívák közül mi az, amit végül választunk, mert mi, egyének szabhatunk csak gátat annak, hogy a szeméttenger elborítsa a Földet, és tényleg kénytelenek legyünk egy másik bolygót keresni.

Mivel csökkentheted ökológiai lábnyomod, hogyan lehet tudatos vásárlásaid során?

Először is, magára a túlfogyasztásra érdemes odafigyelned. Tényleg szükséged van arra a dologra, vagy csak egy jól letalált reklám vetetné meg veled, hogy aztán pár nap-hét-hónap múlva a szemétben kössön ki? Ne hagyd magad manipulálni, légy tudatos ebben is, és ezzel nemcsak a környezetet, de a pénztárcádat is kíméled.

Nézz csak körül a világban, mennyi mindenre van már műanyagmentes alternatíva, újra felhasználható vagy éppen lebomló verzió. Nálunk, a shopban is találsz üvegkulacsokat például, amivel ki tudod váltani a műanyagpalackos ásványvizeket. Vagy ha odafigyelsz arra, hogy viszel magaddal vászontáskát, és kis vászonzsákokat a bevásárláshoz, máris sokkal kevesebb szemetet termelsz. Számold csak ki… ha csak napi 1 műanyag zacskót nem viszel haza, az csak egy év viszonylatában mekkora szeméthalom mínusz? Kicsi apró lépésekben is elég elkezdeni. De lépni kell! 

Ha két hasonlót tárgy közül tudsz választani, válaszd azt, ami természetes anyagokból készült, vagy aminek újrahasznosítható a csomagolása. Döntési szempontjaidba ezeket az érveket szerepeltetni, környezettudatosnak lenni szerintünk nagyon is trendi 😊

Sétálj! Amikor csak teheted és az idő(járás) is engedi, használd természetes energiaforrásaidat ahhoz, hogy egyik pontból a másikba eljuss. És ez nemcsak környezetvédelmi, de egyben egészségvédelmi tipp is…

Legyen kisebb és egészségesebb az ökológiai lábnyomod!