Barion Pixel

Beh Mariann, a Bazsalikomos Kert tea család megálmodójának és készítőjének gyógyteái  nem „csak” nagyon egészségesek, de nagyon finomak is!
Erősítsd az immunrendszeredet természetes és csodálatos gyógynövényekkel, amelyeket a népi gyógyászat már több száz éve ismer és használ.
Használjuk mi is ezeket a csodás gyógynövényeket, amelyek immunerősítő tulajdonságuknak köszönhetően növelik a szervezet védekező- és ellenálló képességét, segítenek az általános gyengeségérzet megszüntetésében.

A Bazsalikomos kert teái 100%-ban természetes alapanyagokból készülnek, nem tartalmaznak tartósítószert, aromát és semmilyen ízfokozót, családi gazdaságukban termett gyümölcseikből, gyógynövényeikből és fűszernövényeiből viszont annál többet.

A Bazsalikomkert tea-család tagjai:

NAP TEA:  alma, szilva, csipkebogyó, rozmaring, bazsalikom, menta
HOLD TEA: citromfű, levendula, körömvirág, bazsalikom
MENTA TEA: ananászmenta, borsmenta, fodormenta, narancsmenta, vízimenta szárított levele
CHAI TEA: fekete tea, fahéj, gyömbér, kardamom, szegfűszeg, csillagánizs, narancs, búzavirág

De az újdonságokat se felejtsük el: a ZÖLDIKE,  a különleges MATCHA, a selymes GOLDEN MILK, és a teák!

Beh Marianntól most azt is megtudhatjuk, hogy miként kell a gyógynövényekkel jól bánni és ügyesen gyógyteát készíteni.

Így készíts gyógyteát! (Forrás: www.bazsalikomoskert.hu)

A különböző gyógynövények nem csak hatóanyagaikban, hatásaikban, de felhasznált részeikben is különböznek. Nem mindegy, hogy ezekből a gyógynövény részekből forrázatot, főzetet vagy hideg vizes kivonatot készítünk. A gyógyteák készítésekor általánosságban elmondható, hogy egy bögre (2-3 dl) vízhez egy evőkanál (2-3 g) teakeveréket adunk. A gyógyteák készítésekor ne használjunk fém eszközöket. Leghatékonyabb, ha a gyógynövényekből készített teákat minden ízesítés nélkül, magukban fogyasztjuk. Fontos, hogy az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépjük túl.

A gyógynövények felhasznált részei

A gyógynövényeket felhasznált részeik alapján hat csoportba sorolhatjuk, melyek a következők: Virágdrogot adó gyógynövények (pl.: Fekete bodza, Galagonya, Hárs, Szöszös ökörfarkkóró)

Levéldrogot adó gyógynövények (pl.: Csattanó maszlag, Nagy csalán, Útifű, Borsosmenta)

Termésdrogot adó gyógynövények (pl.: Közönséges boróka, Vadgesztenye, Vadrózsa, Közönséges édeskömény)

Herbadrogot adó gyógynövények (pl.: Aranyvessző, Fehér fagyöngy, Közönséges orbáncfű, Mezei cickafark, Mezei zsurló

Kéregdrogot adó gyógynövények (pl.: Közönséges kutyabenge, Tölgy, Fahéj)

Gyökérdrogot adó gyógynövények (pl.: Orvosi zilíz, Pongyola pitypang, Szappangyökér)

Elkészítés szerinti csoportosítás:

  1. Főzet

Mely gyógynövény részeknél alkalmazzuk? A nem hőérzékeny, nehezen kivonható hatóanyagú növényeknél, növényrészeknél, így a gyökereknél, gyöktörzseknél, kemény, fás száraknál, magvaknál, terméseknél.

Hogyan készítsük? Az adott mennyiségű gyógynövény részt a víz forrásától számítva 4-5 percig főzzük. Az elpárolgott vizet pótoljuk. Az elkészítés után leszűrjük, nem hagyjuk tovább állni, mert így mérgező anyagok is kiázhatnak a gyógynövényből.

  1. Forrázat

Mely gyógynövény részeknél alkalmazzuk? A virágokból, levelekből, föld feletti hajtásokból, leveles hajtásokból, valamint a magas illóolaj-tartalmú gyógynövényekből.

Hogyan készítsük? Az adott mennyiségű gyógynövényrészt forrásban levő vízzel leöntjük, majd lefedett edényben, a kívánt erősségtől vagy az előírtaktól függően 10-20 percig hagyjuk állni, végül leszűrjük.

  1. Hideg vizes gyógynövénykivonat

Mely gyógynövényeknél alkalmazzuk? Hideg vizes kivonatot hőre érzékeny hatóanyag tartalmú gyógynövényekből (Ilyen hatóanyagok pl. a C-vitamin, valamint a nyálkaanyagok) készítsünk.

Hogyan készítsük? Az adott mennyiségű gyógynövényrészt szoba-hőmérsékletű vízzel leöntjük, lefedett edényben egy éjszakát vagy 8-10 órát hagyjuk állni, majd leszűrjük.