Hagyományos, természetes, kézműves, illatos, ellenállhatatlan, és még egészséges is!

Kamocsay-Beh Mariann bazsalikomos teái megfűszerezik a hétköznapokat.

A bazsalikomot, ezt az illatos fűszer- és gyógynövényt sokan ismerik, szeretik, használják a mindennapokban. Nem csoda, hiszen amellett, hogy nyugtató, köhögéscsillapító, emésztést segítő hatású, néhányan afrodiziákumnak is tartják. Van, aki annyira szereti, hogy minden napja a bazsalikom körül forog, még a teái is bazsalikomosak.

Kamocsay-Beh Mariann, a Bazsalikomos Kert megálmodója és megvalósítója két kislány édesanyja, de a teái is mintha a gyermekei lennének.

Két és fél éve, amikor nagyobbik kislánya, Anna 4-5 hónapos volt, megfogalmazódott benne, hogy a tudását meg a kertjük kincseit ötvözve valami egyedit állítana elő.
Ősz elején, amikor már szinte teljesen üres volt a kert, a lehetőségek persze kicsit korlátozottak voltak, így elkezdett teákkal kísérletezgetni, és hogy egyedivé tegye a keverékeket, mindegyikbe belecsempészte kedvenc növényét, a bazsalikomot is. Ebben az időszakban kezdett együtt gondolkozni Szendeff Lőrinc gasztrofotóssal, aki kitalálta azt a letisztult, mégis izgalmas világot, amit máig követnek.

Mariann első teáival két éve, karácsony előtt debütált a WAMP-on.
A „Nap”, a „Hold”, a kislányáról elnevezett „Anna kedvence” és a „Gyógyulj meg” keverék egy csapásra népszerűvé vált. A bazsalikom vonzóvá tette az újdonságokat a vásárlók szemében, akik először meglepődtek, ám utána nagyon nyitottakká váltak. Mariann ujjongott, hiszen jó valami újat bevinni a köztudatba. A teákat egyre többen keresték, és néhány üzletben árusítani is kezdték, így egy évig elég sok készült belőlük.

A tavalyi nyár újabb változást hozott.
Egy szép napon megkeresték Mariannt a budapesti Paulay Ede utcában működő Kiskertpiactól, és azóta rendszeresen kínálja portékáit az öreg belvárosi házak között meghúzódó közösségi térben.

Az új lendület mellett új lehetőségek is adódtak, itt született meg az azóta töretlen népszerűségnek örvendő teakészítő workshop ötlete is, ahol az érdeklődők még közelebbről megismerhetik a teákat és azok jótékony hatásait.

Az a fontos, hogy aki kinyitja a teás tasakot, engedje, hogy hasson rá az élmény, szagoljon bele, szórja a markába a füveket, morzsolgassa, és figyelje, hogyan változik az illat – mondja Mariann.

Ha beszélhetünk kézműves borról, akkor elmondhatjuk, hogy ezek kézműves teák, hiszen a saját kezünkkel szórjuk el a gyógy- és fűszernövények magját, és semmilyen növényvédő szert nem használunk a betakarításukig.
A növények szárítása is természetes, hagyományos módon történik, és végül én morzsolom össze a leveleket, hogy a teakeverékeket összeállítsam belőlük.”

Hogy a titok a természetességben, a kézművességben vagy a növények természetében keresendő, nem tudni, de az biztos, hogy amikor otthon kinyitjuk a zacskót, és áztatni kezdjük a teát, az illata betölti az egész lakást, és rendkívül nyugtatóan hat az érzékekre.

A kert művelésében Mariann rengeteg segítséget kap szüleitől, a nyugodt családi hátteret pedig borász férje biztosítja számára.

Inspirációt leginkább olyan emberekből merít, akik képesek voltak kiteljesedni és sikeressé válni abban, amivel foglalkoznak, mégis meg tudtak maradni embernek. Ilyen példakép számára Tálos Gábor, akivel közös teát is készítettek a közelmúltban.

Forrás: www.bazsalikomoskert.hu és https://www.borsmenta.hu/iszunk/fuszeres_kortyok