Barion Pixel

summer mood girl in seaHurrá, nyaralunk. Na, de hogyan nyaraljunk tudatosan?

A nyaralás az az időszak, amikor kiszakadva a hétköznapok körforgásából kicsit lazábban, szabadabban élhetünk. Viszont, ha már a hétköznapok során megteremtettük életünkben a teret és az időt arra, hogy odafigyelünk a környezetre is magunk körül, jó lenne ezeket a szokásokat a nyaralásra is kiterjesztenünk

Milyen apróságokkal lehet környezetbaráttá tenni szabadságunk napjait?

1. Egy női táskában minden elfér. Ez tény. Sőt, alapszabály. Éppen ezért egy kiskanálnak is érdemes helyet találni benne. Ezért aztán ha fagyizni támad kedvünk (vagy csak belekóstolni a családtagjaink gombócaiba), nem kell műanyagkanalat kérnünk a cukrászdában, hiszen van sajátunk. „Fagyiskanál hadművelet” pipa.

summer travel luggage2. A bőröndben is minden elfér. Ezt is tudjuk. És ha már tele van, még akkor is befér még egy szandál vagy még egy könnyű nyári ruha, mert enélkül a darab nélkül nem is érdemes elindulnunk. De ha mégis jól jönne még egy kis hely a bőröndben, a samponos és tusfürdős flakonok helyett biztosan találsz alternatívákat – akár webshopunkban is. Az organikus szappanok és szilárd samponok sokkal kevesebb helyet foglalnak, nincs gond velük a kézipoggyászban sem és még a kifolyós balesetektől is megóvhatod azt a bizonyos könnyű nyári ruhát. „Tisztálkodószermennyiség-csökkentési hadművelet” pipa.

3. Védekezz az UV sugárzás ellen természetes módszerekkel! Rengeteg sokfaktoros napkrém, napolaj, naptej kapható a piacon, de vajon nem káros-e ezekkel védeni magad a napégés ellen? A kémiai fényvédők (és a legtöbb fényvédő termék ilyen) úgy hatnak, hogy elnyelik az UV sugarakat, míg az úgynevezett fizikai fényvédők pedig visszatükrözik azokat, így akadályozva meg az esetleg káros sugarak szervezetbe való bejutását. Védenek minden az UVA, mind az UVB sugarak ellen, és gyermekek számára is ajánlott használatuk. „Családi természetes fényvédelem hadművelet” pipa.

summer mood watermelon4. Nyáron végre rengeteg a friss zöldség és gyümölcs, kedvünkre válogathatunk közülük. Mire érdemes még figyelni azon túl, hogy a legszebb és legegészségesebb darabokat válasszuk? Arra, hogy a legtöbb zöldség és gyümölcs úgy terem, hogy már eleve van rajta csomagolás. Legtöbbjüknek így nincs szüksége arra, hogy saját héján kívül még egy műanyagburkolatot is kapjon. Elő a vászontáskákkal, vigyük magunkkal abban a színes zsákmányokat! „Köszönöm, nem kérek zacskót hadművelet” pipa.

5. Nyaralásunk helyének megválasztása során részesítsük előnyben az ökoturizmust, keressünk környezetbarát szálláshelyet. Egyre több szálláshely és nyaralóhely tűzi ki célul, hogy a vendégfogadásban és vendéglátásban is odafigyeljen környezetünk védelmére – így újabb jó kezdeményezéseket támogatunk. És bár lehet, hogy nem olyan egyszerűen megoldható, mint otthon, de nyaraláskor se felejtsük el szelektíven gyűjteni a hulladékot.  „Ökológiai lábnyom csökkentése nyaralós verzióban hadművelet” pipa.

6. Bárhol is étkezünk, vagy esetleg ajándékot vásárolunk, részesítsük előnyben a helybéli termelőket. Így támogathatjuk a helyi közösségeket és biztosak lehetünk benne, hogy az áru, amit megveszünk, az étel, amit megeszünk, nem utazott környezetromboló módon akár több ezer kilométert. „Tudatos nyaralás hadművelet” pipa.

summer cocktail+1 tipp: Gyakorold otthon tükör előtt és könnyedén rutinná válik: „Egy limonádét kérek, szívószál nélkül, köszönöm” 🙂

Köszönjük, hogy nyaralásod során is odafigyelsz a környezetvédelemre!