Barion Pixel

Nem lehet eleget beszélni róla, hogy a víz, a tiszta ivóvíz milyen sok szempontból fontos az emberi szervezet számára. Valójában nincs is olyan terület az életünkben, amelyben ne merülne fel a megfelelő mennyiségű – és minőségű víz fogyasztása.

Earth is our home

Earth is our home 🙂

Szükségünk van vízre például a megfelelő agyi működéshez. Kábán indul a reggel? Próbáld meg, hogy egy, de még jobb, ha két pohár friss vízzel indítod a napodat. Gondolj bele, az alvással töltött időben egyáltalán nem fogyasztottál folyadékot, tehát a tested már eleve dehidratáltan ébred. Pörgesd fel azzal, amire a leginkább szüksége van – vízzel, és meglátod, hogy az agyadon kívül az emésztésed, és a bőröd is hálás lesz ezért az új szokásért neked.

Equa Active Puncs üvegkulacs

Equa Active Puncs üvegkulacs

És ha már a bőrnél tartunk. Mint a legnagyobb szervünk, a teljes bőrfelület egészséges működésének is alapfeltétele, hogy elegendő vizet kapjon. A bőr hidratáltságáról nemcsak kozmetikumok használatával kell gondoskodunk, hiszen nem elegendő, ha kívülről igyekszünk megadni neki a szükséges vízmennyiséget, belülről is szükséges a pótlás. Miért is? Mert ha kevés vizet iszunk, a szervezet a belső szervek fenntartásához és működéséhez a vérből is fog vizet kivonni, ha pedig vérünk mennyisége így csökken, biztosak lehetünk benne, hogy nem jut elegendő minden kis hajszálérbe. Ez pedig pont a bőrünk tápanyagokkal és vízzel való ellátását fogja csökkenteni, tehát nagyobb lesz bőrünk kiszáradásának veszélye.

Érdekesség a vízről – Tudtátok, hogy a víz az egyetlen olyan alapelem, amely mindhárom halmazállapotban is jelen tud lenni az életünkben? Ehhez csupán a hőmérséklet változására van szüksége. A víz folyékony azon a „normál” hőmérsékleten, amin az ember is képes élni, de szilárd lesz, amint fagypont alá kerül és légnemű, azaz gőz, ha eléri a 100 fokos hőmérsékletet.

Equa Active Ginger üvegkulacs

Equa Active Ginger üvegkulacs

Visszatérve az agyunkhoz: minden olyan nehéz helyzetben, próbatétel során, ahol muszáj megnövelni teljesítőképességünket, érdemes minél több vizet fogyasztani. Fontos tárgyalások alkalmával, vizsgákon, vagy csak egy munkahelyi megbeszélésen is jó, ha kezünk ügyében van egy palack tiszta víz. Miért is? Mert legnemesebb szervünk csaknem teljes egészében vízből áll. Ha nem kap eléget abból, ami felépíti, magasabb lesz kiszáradásának veszélye, ami koncentrálási képesség csökkenéséhez vezet. És egy „sivatagos talajban” hogy is fogannának meg új, teremtő gondolatok? Ráadásul, ha egy-egy nekünk feltett kérdésre szorult helyzetünkben nem érkezik meg rögtön agyunkból a válasz, azért is jó stratégia inni pár korty vizet, mert ezzel is időt adunk magunknak, és agyunknak 🙂

 

 

Nem véletlenül beszélünk pont ma a vízről, hiszen ennek a nagyon fontos elemnek ma van a világnapja, amelyet 1993 óta mindig március 22-én tartanak meg. A víz világnapja minden évben másról szól, az idei évben a szlogen: „Vizet mindenkinek!” Ezzel a szervezők arra akarnak rávilágítani, hogy „nagy kihívás ma a világban, hogy minden egyes ember számára elérhető legyen a víz….” és ezzel azt is kérik, „…tudatosítsuk magunkban nap, mint nap azt a nyilvánvaló tényt, hogy a vízhez való hozzáférés alapvető emberi jog.” Bánjunk vele felelősséggel.

forrás: www.vizvilagnap.hu

 

Te mennyit ittál ma már? Egy vízünnepi új kulacsot ajánlhatunk?