Barion Pixel

„Egyre ​többször halljuk, hogy Dánia a világ legboldogabb országa. Vajon mi lehet a dánok titka? Mi teszi őket a legboldogabb nemzetek egyikévé? Meik Wiking, a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója szerint a válasz a sokakat foglalkoztató kérdésre: a hygge. De mit is jelent maga szó? Hogyan sajátíthatjuk el a dán életérzést?

Nehéz szavakba önteni, talán még nehezebb lefordítani. Ha mégis el szeretnénk valahogyan magyarázni, akkor nagyjából azt az életérzést öleli fel, amelyet leginkább a boldogsággal, a harmóniával, a jólléttel azonosíthatunk. Hívhatjuk a meghittségteremtés művészetének, a lélek otthonosságának, a megnyugtató környezet élvezetének vagy otthonos együttlétnek. 

A hygge mint gyűjtőfogalom magában foglalja az élet mindennapi apró örömeinek élvezetét, amikor valóban megéljük a pillanatot, illetve amikor tudatosan igyekszünk kialakítani az életünkben azokat a momentumokat, amelyek a biztonságot jelentik, amelyek a barátságosság, az otthonosság, a meghittség érzését keltik. Ilyen lehet áthívni a barátainkat egy tikkasztó nyári délutánon, és az árnyékos teraszon üldögélve finom fröccsöket iszogatva beszélgetni, vagy egy hideg téli estén a vacsora után leülni a családdal társasjátékozni, miközben házi süteményt eszünk és forró teát kortyolgatunk.

Ha ezek után már el tudjuk képzelni, mit takar a hygge szó, akkor jó úton haladunk, hiszen a dánok szerint nem is kell bajlódnunk a szó lefordításával, inkább éreznünk kell, így érthetjük meg a jelentését.” Mindset pszichológia:  Hygge, a dánok boldogságának titka (Kovács Kitti)

Némi tudatossággal ráébredhetünk, hogy ennek megvalósítása a hétköznapokban nem is olyan nehéz. Az élet élvezetéhez, az otthonos és meghitt környezethez nincs szükség semmi elérhetetlenre. A „jóllét”, a meghittség és az elégedettség egyszerű, hétköznapi tevékenységekkel, tárgyakkal is megteremthető. Mikor máskor, ha nem a hosszú, hideg, téli napokon. Ráadásul az „életérzés” megvalósítása nem elsősorban tárgyak beszerzéséről szól: a hygge inkább szól az életérzés és az erre jellemző atmoszféra megteremtéséről.

Néhány egyszerű tipp a hygge hangulat megteremtéséhez 

hygge egyik legfontosabb eleme a gyertya. Gyertyafénynél ugyanis szinte mindent jobb csinálni. Ha megkérdezünk egy dán embert, valószínűleg azt fogja mondani, hogy a pislákoló gyertya a legfontosabb kellék, ha hygge atmoszférát szeretnénk teremteni otthonunkban. Hasonlóan fontos a  meleg fűtőtest (dánoknál elsősorban a kandalló), ami köré oda lehet kuporodni egy párnára, hogy teát igyunk, olvassunk, vagy egyszerűen a kényelmes melegből bámuljuk a kinti hideget.

A hygge élmény elengedhetetlen kellékei a puha (kötött) plédek, amibe bevackolhatjuk magunkat és a „túlméretezett” (oversize) pulcsik és zoknik. Igazából bármi jöhet, ami kötött és puha. Igazából minden, ami igazán kényelmes az otthonunkban, hyggének számít.

„A második legfontosabb hygge-össze­tevő a saját jelenlétünk. Legjobb, ha kikapcsoljuk a telefonokat, és a kellemes időtöltésnek szenteljük minden figyelmünket, az itt és mostban. Kényeztessük magunkat kiadós és ínycsiklandó ételekkel és italokkal: a tea, kávé, a csokoládé, kakaó, édes sütemények nélkülözhetetlen részei a hygge hagyományának: ráérősen, kényelmesen és lehetőleg társaságban, barátokkal közös sütés-főzés. A hangsúly nem csak az evés élvezete, hanem a társas együttlét is. A dánok szerint az optimális létszám 3-4 ember. A hygge megvalósulhat a tóparton, vagy a parkban, de a műfajra jellemző helyszín mégiscsak az otthon. Szeretik a természet kincseit, az öreg, de bájos tárgyakat, a könyveket, a kerámiát, a pihe-puha, hívogató kis sarkokat.

A hygge főszezonja a téli időszak – amikor a dánok a lehető legkevesebb időt töltik a szabadban –, de a legszebb nyári napokon sem feledkeznek meg a közösségépítő események fontosságáról. Míg a zimankóban az evésen és a társalgáson kívül lehet például társasjátékozni, énekelni, filmet nézni, tévézni, zenét hallgatni, adventi koszorút, vagy papírdíszeket készíteni, addig tavasz-nyárra javasolják, hogy béreljünk erdei házikót, piknikezzünk, készítsünk bodzaszörpöt, nézzünk hullócsillagokat. Aztán ősszel szedjünk gombát, gesztenyét, és, ahogy a télbe érünk, törjük a fejünket olyan programokon, mint a leveskóstoltatás – ahol mindenki elkészíti és felkínálja a többieknek a maga kedvencét.”
Elle.hu/kultura/2017/10/11/hygge-a-dan-boldogsagexport/

A hygge élmény és hangulat, együttlét a szeretteinkkel, biztonságos, otthonos érzés. Jelenthet hosszú beszélgetéseket, együtt üldögélést, vagy akár azt is, ha önmagunkkal teljes összhangban, komótosan megiszunk egy csésze teát. A hygge nem csak úgy spontán talál ránk, megteremthető, gyakorolható és fejleszthető. Ezért ha „csak” annyit teszünk, hogy észrevesszük és megtanulunk örülni az élet apró dolgainak, megtanulunk kikapcsolódni, már sokat tettünk „testi és lelki jóllétünkért”.
Gyújtsunk meg néhány gyertyát, kuckózzuk be magunkat egy puha pléddel és egy csésze tea vagy forró csoki mellett olvassuk el azt a könyvet, amely éppen a leginkább kedvünkre való.

A hygge hangulat elérésében segítségedre lehetnek természetes alapanyagokból készült, prémium minőségű natúrkozmetikumaink és varázslatos hangulatot teremtő szójagyertyáink is. Tégy egy próbát! 🙂

Források:
Mindset pszichológia:  Hygge, a dánok boldogságának titka (Kovács Kitti)
Elle.hu/kultura/2017/10/11/hygge-a-dan-boldogsagexport/

Fotó: Pinterest: Lindsay Marcella